PESSEBRE VIVENT DE LLEIDA

Tres són els eixos de treball a l’hora de plantejar any rera any el Pessebre
vivent de Magraners:
1: Fer un Pessebre ecològic
2: Fer un Pessebre musical.
3: Fer un Pessebre dinàmic

EL PESSEBRE ECOLÒGIC:
L’Associació Ecològica i cultural de Magraners està especialment sensibilitzada amb la conservació del medi ambient i és en aquesta línia de treball que s’emmarca aquesta activitat. Seguint la teoria de les tres erres: REDUIR, RECICLAR I REUTILITZAR, ens hem proposat de muntar el nostre pessebre vivent a partir de materials reutilitzats (tetra-briks, llaunes, ampolles de plàstic, palets de fusta, contenidors de suro…) que normalment després d’utilitzar llençaríem a les escombraries.
Reconvertint tot aquest material amb diferents processos aconseguim una original construcció amb un resultats artístics realment espectaculars des del punt de vista artístic. Això exemplifica per al públic assistent i sobre tot per a nosaltres mateixos que duem a terme els processos, les possibilitats del reciclatge i la reutilització.

Potenciar el mestissatge i la col·laboració entre diferents grups i associacions del barri per a projectes concrets sense desvirtuar ni pertorbar les dinàmiques pròpies de cada entitat i reforçant la seva identitat dins d’un projecte d’interès comú.
– Reforçar l’àrea de gestió de les diferents entitats participants involucrant-les en un projecte de grans dimensions tècniques i artístiques

– Iniciar als seus participants en el coneixement teòric i tècnic del llenguatge teatral per mitjà de la dramatització de petits fragments que ajudin a contextualitzar la època, els personatges, els ambients i els fets representats
– Aprenentatge de les tècniques bàsiques d’interpretació en els diferents àmbits del treball: Interpretació, cant i coreografies.
– Consciènciar tant als participants i al públic sobre la necessitat de reduir l’impacte dels nostres residus sobre el difícil i fràgil equilibri ecològic potenciant el reciclatge la reutilització i la reducció de residus sòlids en la nostra vida diària.
– Contribuir a la normalització lingüística del barri utilitzant el català com a llengua per al nostre treball amb un grup que no l’utilitza com a llengua habitual.
– Representar una nova edició del PESSEBRE VIVENT DE MAGRANERS.
– Esdevenir un referent en les activitats culturals que es realitzen per Nadal a la ciutat de Lleida arribant no solament als veïns del nostre barri si no als de la resta de la ciutat de Lleida i de Catalunya.
– A través del Pessebre vivent, donar a conèixer el barri de Magraners com a referent d’associacionisme i d’activitat cultural arreu de Catalunya.

El primer Belem vivent que es va fer al barri de Magraners es remunta a l’any 1963; Un grup de persones encapçalades per Encarna López, Francisco Céspedes i Francisco Martos, van representar al carrer Nostra Senyora dels Àngels la que seria la primera edició del “Pesebre viviente de Magraners”. En aquella primera edició, els veïns del carrer cedien els portals, les entrades, els patis i les estances de les seves pròpies cases per representar-hi els quadres típics tradicionals d’aquesta
tradició nadalenca.


Els reis d’orient, els pastors, L’anunciació, el palau del rei Erodes, El naixement… els veïns del barri és convertien per uns dies en els actors i actrius que representaven els personatges d’aquests quadres bíblics; les seves cases es convertien màgicament en l’escenografia d’un palau, d’una cabana de pastors, d’una casa de Judea; Dels vells baguls
guardats a les golfes sortien els estris que ens transportaven a una altra època i de la imaginació i l’esforç col·lectiu la solució a totes les mancances tècniques i artístiques.
Al 1963 famílies de Jaén, Martos, Fuensanta de Martos i d’altres indrets d’Espanya amb famílies catalanes establertes a la zona tot just acabaven de començar a construir el que ara és el barri de Magraners.
En aquella difícil i complicada època un grup de veïns feien possible que per uns dies tothom oblidés els problemes i les dificultats econòmiques i socials que els aclaparaven i ho feien de la manera més humil, senzilla i carinyosa, donant: oferint el seu temps, el seu treball i fins i tot la seva casa per a fer d’aquelles petites edificacions clavades en quatre carrers sense asfaltar sobre el turó situat damunt del “pla de la Vilanoveta” el seu barri i la seva llar. Vist així no és estrany que Magraners es convertís molt aviat en un barri referent del associacionisme i la lluita veïnal.
Amb el temps la proposta ha canviant i la gent ha anat anant i venint, però encara ara, 47 anys més tard, el sentit i el sentiment del Pessebre vivent continua sent el mateix: continuar contribuint d’una manera humil, senzilla i carinyosa al creixement i l’enriquiment cultural i social del nostre barri.