Especial Elecciones

OSCAR ORDEIG PSC

1.- Com veu vostè Catalunya en aquests moments?
Veig Catalunya en una cruïlla. Un moment excepcional i molt complex. Que arriba en aquesta cruïlla i que ha de decidir com enfoca els propers anys. Si seguim amb el bloqueig actual i amb el conflicte actual i amb el retrocés social, institucional i econòmic d’aquests anys derivats de conflicte o intentem avançar cap a un nou escenari en què puguem recuperar l’autogovern perdut, puguem tenir un govern que porti seny, que porti diàleg, negociació, acords i pactes que siguin bons per Catalunya. Catalunya sempre s’havia diferenciat per treballar molt i per treballar bé.

2.- Quina és la seva proposta com a partit per a aquestes eleccions?
La nostra proposta és canvi i seny i per tant reconstruir el catalanisme no independentista. El catalanisme polític ha quedat molt debilitada arrel de la política de fronts d’uns contra els altres, de trinxeres de l’immobilisme de PP i Ciutadans i per altra banda les declaracions unilaterals d’independència. Aquí el que cal és reconstruir aquest catalanisme polític que vol avançar perquè hi hagi reconeixement, que vol avançar perquè es reconegui Catalunya com una nació amb una reforma federal de l’estat, que vol un nou sistema de finançament, que vol un blindatge en les competències de llengua i educació. Molts dels problemes que tenim avui són arran de la confrontació que ha alimentat el PP però saltar-nos les lleis o les decisions unilaterals també hem vist que ens han portat al bloqueig actual. Es pot avançar dintre de la legalitat? Sí. Com deia Iceta “en els moments que estem. Canviar per millorar les coses no és una opció, és una obligació”

3.- Com veu el futur de Catalunya?
Els ciutadans són els que diran com s’ha d’enfocar el futur de Catalunya el proper dia 21. Jo el futur el veig amb optimisme i amb esperança. Catalunya és molt diversa, molt plural i això cada vegada que fem eleccions es visualitza. Jo crec que hi haurà un canvi, un augment de la participació en les eleccions del 21 i també hi haurà un canvi de prioritat dels vots dels ciutadans. Jo crec que al final el sentit comú s’imposarà. Necessitem trobar una solució per Catalunya que aglutini el 70 o el 80% dels ciutadans.

4.- La participació en les eleccions sempre ha estat important. Creu que aquesta vegada és més important i per què?
Totes les enquestes ens donen que hi haurà un augment de participació respecte al 2015 que ja va ser molt alta. No ens podem permetre obrir una nova etapa de bloqueig institucional, d’enfrontament social al carrer; que les famílies no es parlin, que als llocs de treball hi hagi tensió. És imperdonable que els polítics siguin els primers d’alimentar aquesta situació. Els polítics han de portar solucions, no posar problemes sobra la taula.

Dos supòsits
5.- Vostè ha sortit elegit. Creu que podria aportar algun benefici a la província de Lleida?

Mes que els qui hi havia fins ara segur. Sobretot en responsabilitats de govern. Jo sempre dic que des del 2010 el lloc on més s’ha retallat de tot Catalunya és a les terres de Lleida. Amb un 86% de retallada de la inversió publica. Ni a Tarragona, ni a Girona, ni ales terres de l’Ebre, ni a Barcelona s’ha retallat tant com a Lleida. A part d’això també som el territori més rural i a més a més hi hagut una recentralització de serveis públics. El sector agroalimentari ha sigut també un dels sectors més castigats i més oblidats pel govern de la Generalitat i també pel govern de l’Estat.

6.- Les tres primeres trucades a qui serien
A la meva dona. Al Miquel Iceta. Tampoc faré moltes trucades pel que intentarem fer estar per la gent i amb la gent i celebrant resultats.
7.- Doni’ns un missatge concret i breu per a tots el que hem d’anar a votar.
El 21 de desembre Catalunya si juga el seu futur. Així no podem seguir. Calen solucions per poder obrir una nova etapa i que Catalunya avanci.