Especial Elecciones

Meritxell Serret

1.- Com veu vostè Catalunya en aquests moments?

Avui els drets fonamentals dels ciutadans de Catalunya estan essent agredits per diferents vies, instrumentalitzant políticament la justícia, manipulant l’opinió pública i ocupant la Generalitat saltant-se la legalitat vigent i l’Estat de Dret. Veig Catalunya amenaçada.

Però alhora veig la majoria de la ciutadania ferma i determinada a no deixar que s’instal·li com a normalitat la situació que estem vivint ara amb l’aplicació del 155 i les persecucions judicials. Veig molta gent conscient dels drets que tenim i convençuda que només per la via democràtica es pot construir país, impulsar progrés econòmic i fomentar la cohesió social i la convivència en pau, mai a través de la repressió ni la violència.

Una majoria important de la ciutadania volem fer un pas endavant democràticament per poder desenvolupar plenament les nostres capacitats com a país, constituint-nos com a República, sense anar en contra de ningú. L’actitud del Govern del PP i dels partits que li donen suport, Cs i PSOE, contrària a acceptar el debat democràtic d’aquesta possibilitat i negant que la ciutadania catalana puguem decidir amb el vot, ha desembocat en la greu crisi política que estem vivint.  Des del 20 de setembre estem vivint el desmantellament de la democràcia a Catalunya i la implantació de la repressió de les llibertats individuals i col·lectives, amb la violència policial gratuïta contra la ciutadania l’1 d’octubre i aquesta setmana a Lleida i l’aprovació de l’article 155 per part de PP, Cs i PSOE.  Però el 21 de desembre ho aturarem a les urnes.

 

2.- Quina és la seva proposta com a partit per a aquestes eleccions?

Des d’Esquerra Republicana de Catalunya-Catalunya Sí ens proposem guanyar aquestes eleccions junt amb les altres forces sobiranistes per tal de donar el missatge clar de que la majoria de la ciutadania catalana no accepta l’aplicació de l’article 155 que han imposat Partit Popular, Ciutadans i Partit Socialista. Volem recuperar la democràcia plena, l’autogovern i les institucions públiques avui intervingudes, recuperar els drets vulnerats, acabar amb la repressió i la persecució judicial, alliberar els presos polítics i retornar els exiliats, per tal de restablir la convivència en pau a la societat catalana. Volem mantenir viu el mandat de l’1 d’octubre.

Des d’ERC-CAT Sí, volem construir la República catalana entenent-la com una societat inclusiva, un país de tothom i per a tothom, es vingui d’on es vingui, es parli la llengua que es parli i s’estimi com s’estimi, on hi hagi llibertat d’expressió i es defensi la cultura, i on cadascú pugui desenvolupar el seu projecte professional i de vida amb dignitat i honestament. Per això pensem reprendre polítiques que han estat aturades injustament, com la de la pobresa energètica, la de la igualtat efectiva o la de canvi climàtic, continuar amb la bona gestió de les finances públiques i el foment de l’economia productiva i arrelada al territori, com és el sector agroalimentari, i estenent polítiques socials com la renda garantida o l’accés universal a la salut. Ens comprometem a treballar per a les persones, sense clientelismes i amb transparència, per generar la confiança que asseguri l’èxit del país. La nostra credibilitat l’avalen 86 anys d’història sense corrupció i l’acció de govern quan hi hem estat.

Per això a partir del 21 de desembre volem fer un Govern de la Generalitat fort i determinat a restablir la convivència i les llibertats i a continuar amb el mandat de la ciutadania de l’1 d’octubre, construint la República de manera democràtica i apel·lant de nou a l’Estat espanyol perquè respecti la voluntat de la ciutadania catalana expressada a les urnes.

3.- Com veu el futur de Catalunya?

Sóc optimista de mena i tinc plena confiança en la ciutadania catalana i en la seva capacitat de construir, de comprometre’s amb el benefici comú, de conviure d’acord amb els valors del respecte a la diferència i la defensa dels drets de les persones. Catalunya té oportunitats i potencialitats per progressar, per generar riquesa i assolir majors quotes de justícia social.

A mesura que anirem fent realitat la República, i tenint totes les eines i la màxima capacitat per a gestionar-les, podrem aprofitar al màxim les oportunitats i desplegar polítiques per un desenvolupament sostenible i just. Veig en el futur una Catalunya que és referent a nivell internacional en molts àmbits: recerca i innovació, energies renovables i transició energètica, producció local d’aliments, salut pública, gestió sostenible del medi i dels recursos naturals, turisme de qualitat, benestar social, ensenyament públic, administració pública transparent i seguretat. Avui ja tenim molts èxits assolits, però en volem assolir més.

Però sobretot veig que el país continuarà obert al món, exportant, cooperant i mantenint bones relacions amb països i regions veïnes o llunyanes, com fins ara sempre hem tingut. Per exemple, veig que en el futur continuarem treballant i defensant junts catalans i aragonesos els interessos dels nostres fructicultors, tal i com vam fer aquest estiu passat.

4.- La participació en les eleccions sempre ha estat important. Creu que aquesta vegada és més important i per què?

Aquestes eleccions són transcendentals per a Catalunya, perquè d’elles en depèn com volem continuar convivint. Els votants hem d’escollir si volem que s’aturi el 155 per restablir la democràcia i els drets individuals i col·lectius, o bé si volem que continuï imposant-se la repressió i la persecució judicial contra una part important de la població. Estic convençuda que els votants a favor que s’aturi el 155, es restableixi la democràcia, els presos polítics com l’Oriol Junqueras surtin de la presó, i es recuperin les institucions d’autogovern seran molts més.

A més, aquestes eleccions permetran llençar el missatge al món que el mandat de l’1 d’octubre és viu i que som majoria els que volem tirar-lo endavant democràticament.

5.- Vostè ha sortit elegida. Creu que podria aportar algun benefici a la província de Lleida?

La demarcació de Lleida té molts reptes de futur, però també moltes oportunitats. Hem d’impulsar les economies locals i comarcals, ajudant a arrelar empreses i economia productiva, afavorint que els joves es quedin al territori, amb polítiques a favor d’un desenvolupament sostenible i del benestar de les persones.

Com a representant dels ciutadans i ciutadanes de les terres de ponent i del Pirineu lleidatà, em proposo treballar amb la resta de companys de la llista perquè en les diferents polítiques es tingui en compte la diversitat del territori i les seves especificitats, per què sempre es pugui donar resposta a les necessitats de manera eficient i adequada i perquè es puguin tirar endavant projectes que aprofitin totes les oportunitats de desenvolupament.

Així mateix, continuaré treballant perquè els problemes i les demandes locals, territorials i sectorials, trobin solucions a partir del diàleg proper i amb propostes que permetin generar oportunitats i encarar el futur amb més confiança. Com m’agrada dir, som persones que treballem per a persones.

 

6.- Les tres primeres trucades a qui serien

Si surto elegida les primeres trucades que faré seran al meu company i als meus pares i germans.

 

7.- Doni’ns un missatge concret i breu per a tots el que hem d’anar a votar.

El 21 de desembre demano que tothom pensi molt bé el seu vot i demano que voti a favor dels valors democràtics, del progrés social, de la cultura i el respecte a la diversitat, de l’honestedat i la transparència, de la defensa dels drets de les persones i la convivència en pau. Des d’ER-CAT Sí els defensem i actuem d’acord amb aquests, perquè són també els valors de la República. Si no guanyem tots els qui defensem aquests valors, haurem de viure sota la repressió i la corrupció.