El mòbil, l’ordinador, la tauleta, el televisor… Vivim permanentment connectades. De fet, ja queden molt poques coses que no puguem fer a través d’una pantalla. Això pot resultar-nos molt còmode, tanmateix, el seu ús continu té efectes negatius sobre l’estat de la nostra pell i sobre la nostra salut. És el que es coneix com a envelliment digital i, en aquesta entrada, et donem alguns consells per a posar-li fre.
De què hem de protegir-nos exactament?
- Envelliment prematur de la pell
La llum que emeten les pantalles dels nostres dispositius electrònics es diu llum blava o llum visible d’alta energia (HEVis), i és capaç de penetrar a la hipodermis, la capa més profunda de la pell. Una sobreexposició augmenta la generació de radicals lliures, la qual cosa es tradueix en més arrugues i menys fermesa; afebleix la barrera cutània, provoca deshidratació, aparició de taques i pèrdua de vitalitat en el rostre
- Mala qualitat del son
La llum blava també té un efecte directe en la qualitat del son, ja que disminueix la producció de melanina, l’hormona que ens ajuda a dormir bé. Aquesta falta de descans incrementa encara més la deterioració de la pell.
- Coll de text
Un altre terme que ha sorgit relacionat amb l’ús excessiu de pantalles és el de Text Neck o coll de text. Es refereix a la postura que adoptem per a mirar, principalment, el mòbil i que acaba provocant dolors de coll, cervicals i esquena. Això també incrementa la falta de fermesa en la zona, propícia l’”efecte papada” i l’aparició d’arrugues en el coll i l’escot
- Fatiga en els ulls
No podem deixar de parlar de l’efecte dels dispositius digitals en els nostres ulls. Els símptomes principals són la sequedat, la fatiga i la visió borrosa. A més, com assenyala l’esteticista Marta García, la pell fina que envolta els ulls pateixen especialment l’envelliment digital: “Un, perquè sovint arrufem els ulls per a adaptar-nos a la llum que emeten les pantalles i el gest es converteix en arruga; dos, perquè degrada les fibres de col·lagen i elastina a més velocitat que la marcada per l’edat biològica; tres, afecta la microcirculació sanguínia i la falta d’oxigenació potencia l’aparició d’ulleres.”
Alguns consells per a prevenir l’envelliment digital
– Redueix l’ús de dispositius electrònics en la mesura que sigui possible i, en qualsevol cas, dues hores abans d’anar a dormir.
– Si treballes amb l’ordinador, programa petits descansos cada hora, mantingues els ulls hidratats i enfoca la mirada al lluny (en la mesura que sigui possible, a l’exterior).
– Vigila la postura, intenta mantenir-te dret sempre que puguis. També t’ajudarà realitzar exercicis de tonificació per a enfortir els músculs del coll i l’esquena.
– Molts dispositius incorporen ja filtres de llum blava o existeixen aplicacions per a aquesta finalitat, comprova’l i usa’ls!
– Per regla general, descansa entre 7 i 8 hores diàries.
– Segueix una dieta equilibrada, rica en antioxidants: fruites i verdures, cacau pur, te verd… Pots complementar-la amb nutricosmètica, amb l’assessorament d’un professional.
– Sigues constant amb les teves rutines de cura de la pell i utilitza productes que continguin protecció específica contra la llum blava.